Baarimestari lähtee talveksi kalastusoppaaksi Thaimaahan
Levoton sielu. Näin kuvailee itseään porilainen baarimestari Jussi-Pekka Heikkinen, 35. Levottomuus sai vallan vuonna 2008, jolloin nuorimies jäi perheravintolasta vuorotteluvapaalle, pakkasi pieneen selkäreppuunsa passin, pari vaatetta ja muuta tarpeellista.
– Se oli ensimmäinen reissuni Thaimaahan. Matka kesti neljä ja puoli kuukautta. Kiertelin ja tutustuin kulttuuriin. Kirjoittauduin jopa paikalliseen yliopistoon opiskelemaan matkailua. Siihen minut innosti uusi paikallinen ystäväni Chani, johon tutustuin reissullani. Opiskelu ei ole koskaan ollut vahvuuteni, niinpä kiinnostus laantui parin viikon jälkeen. Yliopisto liittyy Kaikkea pitää kokeilla kerran elämässä -filosofiaani, Jussi-Pekka juttelee.
Miehellä on levottoman sielun lisäksi krooninen pilke silmäkulmassa. Ensimmäisellä matkallaan hän ihastui Thaimaassa vallitsevaan ilmapiiriin ja ihmisten iloisuuteen. Tähän mennessä reissuja on kertynyt kuusi. Viimeksi Jussi-Pekka lomaili Thaimaassa alkuvuodesta kuukauden.
– Thaimaassa olen oleillut kuukaudesta runsaaseen neljään kuukauteen. Marraskuun 9. päivänä alkava matkani on pisin eli palaan vasta 6. huhtikuuta niin kutsutulta Ahdinkomatkaltani.
Reissun lempinimi juontaa juurensa vuoteen 2010, jolloin Thaimaassa kokoonnuttiin kahdeksan hengen miesporukalla. Osa seurueesta oli porilaisia, osa Jussi-Pekan thaimaalaiskavereita.
– Kyse on hyvä veli -järjestöstä, missä sattuu ja tapahtuu. Nimesimme kalastusreissumme Ahdinkomatkaksi ja sovimme, että se on jatkossa jokaisen reissun nimi.
Päätös irtiotosta syntyi puolitoista kuukautta sitten, kun Jussi-Pekka sai työtarjouksen kalastusoppaan pestistä. Alus seilaa Andamaninmerellä. Hän työskenteli laivalla ensimmäisen kerran sen neitsytmatkalla vuonna 2008.
Laiva tarjoaa turisteille maksua vastaan virvelöintielämyksiä. Päivän kalastusmatkan hinta on meikäläisten rahassa laskettuna noin 70 euroa. Hintaan sisältyy saaliista valmistettu herkullinen lounas. Keittiössä on oma henkilökuntansa, niinpä turistit saavat keskittyä olennaiseen.
Vastuumies Jussi-Pekan lisäksi miehistöön kuuluu neljä thaimaalaista: kapteeni, ”virvelit veteen” -mies ja kaksi kokkia. Palkat maksaa Midnight Sun Restaurant -niminen yritys. Alus on nimeltään Flying Finn ja sen omistaa suomalainen Janne Manninen.
– Kysyin Jannelta ihan pokkana silloin kuusi vuotta sitten töitä ja sain pestin. Pääosa virvelöijistä on miehiä. Ryyppyreissuista ei ole kyse, sillä mukana on lapsiperheitä. Kalastusmatka kestää yhdeksän tuntia. Kerran kuukaudessa tehdään kahden päivän kalastusreissu Similand-saarelle. Silloin myös yövytään laivassa. Yleensä saaliiksi saadaan tonni- ja miekkakalaa sekä barracudaa.
Ajan kanssa Jussi-Pekalle on siunaantunut Phuketista tuttuja vaikka kuinka. Hän asuu Janne Mannisen omistaman yrityksen ravintolarakennuksessa. Toimenkuvaan kuuluu myös saunakenraalin tehtävät, sillä tiloissa on suomalainen sähkösauna. Sen kiuaskivetkin on tuotu Suomesta.
Aktiviteetteja on tarjolla viljalti. Porilaismies aikoo käyttää vapaa-aikansa muun muassa keilailun ja erilaisten vesiurheilujen parissa. Rikastumaan matkan aikana ei kuulemma pääse. Palkka riittää elämiseen, mutta rahaakin rikkaampaa ovat pestin tuomat kokemukset ja elämykset.
Jussi-Pekka Heikkinen on luonteeltaan rauhallinen, mutta elämäntyyliltään levoton. Lento Thaimaan lämpöön lähtee 9. päivä marraskuuta ja paluu on huhtikuussa. Kalastusoppaan pesti houkutti oman sisäisen työkomennon innoittamana, kuten hän asian ilmaisee. Matkatavaroina on pieni reppu, johon hän pakkaa vaihtovaatteiksi kaksi t-paitaa ja sortsit.