Kasvikset keventävät joulupöytää
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Anna Kari tuntee joulupöydän maukkaimmat ja halutuimmat herkut.
– Perinteitä ei pidä unohtaa. Vähitellen joulupöytään on hiipinyt myös tavanomaisesta poikkeavia vaihtoehtoja. Viime aikoina vanhojen tuttujen makujen rinnalle on tuotu entistä enemmän varsinkin kasviksia. Perinteisten laatikkojen ja rosollin lisäksi pöytään nostetaan tulevana jouluna entistä enemmän erilaisia salaatteja, kertoo Kari.
Hänen mukaansa linjaa on tänä päivänä kevennetty myös jouluruokien kohdalla. Joulun ruuat ovat olleet tyypillisesti raskaita. Myös erilaiset ruoka-allergiat määrittelevät joulun tarjoiluja.
– Kaloreita on ollut tunnetusti paljon ja pöydän antimia on nautittu runsaasti. Nyt syödään mieluummin hieman vähemmän, mutta laadukkaasti. Ihmiset ainakin täällä Länsi-Suomessa haluavat tarjota jouluaterioillaan hyvää ja lähiseudulla tuotettua ruokaa. Ruuat halutaan myös valmistaa itse. Näin saadaan säilymään aiemmilta sukupolvilta ammennetut taidot ja perinteet, sanoo Kari.
Keventyneestä linjasta huolimatta joulupöydän ehdoton kunkku on edelleen kinkku.
– Nykyisin sekin halutaan valita lähituottajien tarjonnasta. Halutaan tietää, missä ja millaisissa olosuhteissa siat ovat eläneet. Vaikka kinkun asema on yhä vankka, moni tahtoo jouluna maistella vaikkapa kalkkunaa. Myös monipuoliset ja aina halutut kalavaihdot ovat entistä paremmin esillä, vakuuttaa ruoka-asiantuntija.
Vaikka joulun ruokatrendit ovat hakemassa uusia uria, mihinkään radikaaliin muutokseen Kari ei usko.
– Uusia tuulahduksia nousee, mutta turhaa eksotiikkaa joulupöytään ei kannata tuoda. Eksoottisimpia makuja haluavat lähtevät etsimään niitä jostain kauempaa, uskoo Kari.
Kasvisruokien ystäväksi tunnustautuva Kari haluaa säilyttää perinteet, mutta pientä muutosta hän on itsekin halunnut tuoda joulun ruokapöytään.
– Omat vanhempani ovat usein läsnä joulupöydässä. Heidän kanssaan olemme nauttineet joskus myös itse valmistettua pitsaa. Sitä ei kuitenkaan ole tuotu jouluaaton juhlapöytään, paljastaa Kari.
Ruokailua määrittävät tänä päivänä myös erilaiset ruoka-allergiat.
– Pähkinäallergia on yksi tavallisimmista allergioista. Sen ja muiden yliherkkyyksien kanssa pitää olla erittäin tarkkana, huomauttaa Kari.
Pääruokien lisäksi olennainen osa jouluateriaa ovat myös mantelein ryyditetyt joulupuurot ja monenlaiset jälkiruuat.
– Leivonnaiset tehdään yleensä jo hyvissä ajoin. Kahvi kuuluu kuvioihin ja suklaakin on säilyttänyt asemansa, mutta uusia makuja pöytään tuovat muun muassa erilaiset jäädykkeet.
Omaan joulun jälkiruokapöytään Kari tuo muun muassa syksyllä säilötyt omenat.
– Jokainen rakentaa joulun tarjoilunsa omien mieltymystensä mukaan. Tärkeintä on sittenkin se, että keräännytään läheisten kanssa yhteen. Edes kerran vuodessa, muistuttaa Kari.
Poke-kakku
Taikina
225g voita (pehmeää)
2 ½ dl sokeria
4 munaa
1 tl leivinjauhetta
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
¼ tl suolaa
Rommiluumut
500g tuoreita luumuja tai omenia
2 dl tummaa rommia
1 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko halkaistuna
½ tl jauhettua kardemummaa
Kuorrutus
50 g voita (pehmeää)
1 ½ dl tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa.
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, sitruunankuori ja suola. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia, kunnes kakku on tikulla testattaessa kypsä.
Huuhtele ja halkaise luumut, poista kivet. Mittaa rommi, sokeri, vaniljatanko ja kardemumma. Keitä luumuja liemessä 10 minuuttia, kunnes ne pehmenevät, mutta eivät vielä hajoa.
Nosta luumut ja vaniljatanko pois liemestä. Keitä lientä kasaan, kunnes se hieman sakenee, noin 10 minuuttia.
Töki kakku täyteen reikiä. Valuta luumulientä tasaisesti kakun reikiin. Anna kakun jäähtyä.
Tee kuorrutus. Vatkaa kulhossa nopeasti voi, tomusokeri ja tuorejuusto tasaiseksi. Levitä kuorrutus kakun päälle. Lisää lopuksi luumut tai omenat.
Ohje: Maku-lehti yhteistyössä
Maa- ja kotitalousnaiset