Akrobatiaa, rohkeutta ja asennetta
Olympialajin statuksen omaava taekwondo on laajalle levinnyt kamppailulaji. Vaativassa lajissa voi kilpailla kahdessa hyvin erilaisessa kilpailumuodossa, ottelussa ja liikesarjoissa. Ne molemmat hallitsee Porin Taekwondoa edustava 14-vuotias Daniel Halonen.
– Aloitin taekwondon jo kolmevuotiaana. Olen kilpaillut sekä ottelussa että liikesarjoissa. Nyt matsit ovat jääneet taka-alalle ja keskityn enemmänkin liikesarjoihin, sanoo isänsä Marcon valmennuksessa kovalla vauhdilla kehittynyt Daniel.
Taekwondon liikesarjakilpailuissa urheilijat esittävät ennalta määrättyjä liikesarjoja (poomsae) joko yksin, pareittain tai ryhmissä.
– Liikesarjoissa kilpaillaan myös freestyle-sarjoissa, joissa kilpailijat kehittävät itse esitettävän liikesarjan, joka sisältää taekwondotekniikoita ja akrobatiaa. Danielin kisasuoritus kestää 70 sekuntia. Jo siinä ajassa takki on aika tyhjä, kertoo maajoukkueessakin valmentanut Marco Halonen.
18-vuotiaan Linda-sisarensa jalanjäljillä taekwondon huipulle etenevä Daniel on jo nyt menestynyt lajissa mainiosti. Mitaleita on tullut roppakaupalla – niin kotimaan kisoista kuin kansainvälisistä kilpailuista.
sarjansa hallitseva suomenmestari oli mukana viikonloppuna Ranskan avoimissa. Lillen kisoista 15–17 -vuotiaiden sarjassa kilpailleen Danielin palkintokaappiin tuli yksi kultamitali lisää.
– Liikesarjoissa kilpailijoita oli melkein 50. Kaikkiaan Lillen kisoissa osallistujia oli yli 500, sanoo Daniel.
Ranskan reissun jälkeen Danielin kilpailukalenterissa ovat Trelleborgissa käytävät PM-kisat ja 18. maaliskuuta järjestettävät Belgian avoimet liikesarjakilpailut.
– Toukokuun alussa edessä on mielenkiintoinen kisamatka. Kreikan Rodoksella käydään Liikesarjojen EM-kilpailut. Sinne lähdetään taas mitali mielessä, paljastaa Daniel.
Heti EM-mittelöiden jälkeen vuorossa on aivan uudenlainen kisa, kun Rodoksen rannalla kamppaillaan Beach Poomsaen MM-mitaleista.
– Taekwondo on vaativa laji. Pitää olla liikkuvuutta, voimaa ja rohkeutta. Tarvitaan myös rämäpäisyyttä, oikeaa asennetta ja luonteen lujuutta, korostavat Haloset.
Suomeen 70-luvulla
Taekwondo on nykymuodossaan alle 70 vuotta vanha laji. Taustalla on kuitenkin vuosisatainen kamppailutaitoperinne niin lajin emämaassa Koreassa kuin Japanissa ja Kiinassakin.
– Omaleimaiseksi kamppailu-urheiluksi taekwondo kehittyi 1960-luvulla. Suomessa lajia alettiin harjoitella vasta 1970-luvun lopulla. Meille lajin toi tunnettu korealaisottelija Dae Jin Hwang, kertoo Marco Halonen.
Suomen kirkkain taekwondo-tähti on Suvi Mikkonen. Hän on kilpaillut neljästi MM-kilpailuissa ja kolmesti EM-kisoissa. Lontoon olympialaisissa Mikkonen saavutti jaetun viidennen sijan.
Ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa Mikkonen voitti Bakun EM-kisoissa 2014 sijoittuessaan pronssille alle 53 kg:n painoluokassa.
– Suomella menee taekwondossa tällä hetkellä hyvin. Laji kiinnostaa ja harrastajamäärät ovat edelleen kasvussa. Myös meillä Satakunnassa, sanoo Halonen.