Pääkirjoitus: Teollisuus on yhä maakunnan kivijalka
Viime viikon suuri tulipalo Huntsmanin tehtaalla Meri-Porissa sai monet muistelemaan 1980-luvun Porin puuvillatehtaan suurpaloa.
Vuoden 1981 tulipalo oli vuoden suurin teollisuuspalo koko Euroopassa. Tulipalon myötä lomautettiin heti yli 250 ihmistä ja lopullisesti tehdas sulki ovensa 1994. Porin keskustaan jäi tehtaan lopettamisen myötä vuosiksi tyhjäksi massiivinen teollisuuskiinteistö Kokemäenjoen rannalle, aivan kaupungin ytimeen.
Syksyn synkkyydessä tulipalon kurittama rakennus näytti pahalta. Se antoi Porin 1990-luvun suurtyöttömyydelle ikävät kasvot. Työttömyys kasvoi tuolloin pahimmillaan Porissa 19 prosentin tuntumaan.
Kun Huntsmanin pigmenttitehtaalla vielä savusi, omistajat antoivat Satakuntaan nopeasti merkittävän, myönteisen uutisen. Tehdaspalon vauriot korjataan. Se on koko alueelle iso uutinen. Tehdas työllistää suoraan 400 henkeä, välillisesti parisen sataa henkeä enemmän. Hunts-man on mukana myös monessa muussa. Se käyttää muun muassa Tahkoluotoon tuotavaa nestekaasua ja tehtaalle oli vedetty juuri kaasuputki.
Teollisuuden merkitystä ei voi näillä lakeuksilla väheksyä. Teollisuus on yhä Satakunnan hyvinvoinnin ehdoton kulmakivi.
Teollisuus vastaa Satakunnassa alueen investoinneista kolmanneksella. Kun Satakunnan koko liikevaihto oli vuonna 2015 vajaat 14 miljardia euroa, teollisuus toi tästä liikevaihdosta yli puolet. Teollisuuden merkitystä Satakunnalle voi laskea myös maksetulla palkkasummalla. Kun Satakunnan koko palkkasumma oli vuonna 2015 vajaat kolme miljardia euroa, oli teollisuuden maksama palkkasumma yli 800 miljoonaa euroa eli liki kolmannes. Tilastoja voi jatkaa. Satakunta on myös Tullin tilastojen perusteella vientimaakunta. Seitsemänneksi suurin koko maassa, vientiä on yli kolme miljardia euroa vuodessa.
Satakunnassa keskustellaan ajoittain infrastruktuurin merkityksestä ja siihen satsaamisen mielekkyydestä. Toimivat väylät, raiteet ja tiet ovat teollisuuden kannalta elinehto, jotta toimintaa voidaan harjoittaa.
Tuorein edunvalvonnan esimerkki tästä on Porin Tahkoluodon ja Mäntyluodon satamien ratojen sähköistäminen, jonka myötä päästään eroon dieselvetureista. Seitsemän miljoonan euron investoinnista valtio maksaa vajaat kuusi miljoonaa euroa, Porin kaupunki puolitoista miljoonaa euroa. Sähköistäminen parantaa erityisesti metalliteollisuuden toimintaedellytyksiä ja antaa kilpailuhyötyä Porin satamalle.
Kun vienti vetää ja teollisuus menestyy, se näkyy myönteisesti koko Satakunnassa. Muutkin toimialat menestyvät pitkälti teollisuuden ansiosta on kyse sitten vaikkapa palveluista tai kaupasta.
Viime vuodet eivät ole olleet helppoja satakuntalaiselle teollisuudelle. Sen liikevaihto on kokonaisuudessaan laskenut. Pahaa jälkeä ovat tehneet niin öljyn ja metallien alhainen hinta kuin Venäjän vastaiset pakotteetkin. Tämä viitekehys huomioiden Huntsmanin nopea ilmoitus tehtaan jatkosta oli Satakunnalle hyvin tärkeä.