Andersson herättelee nukkuvaa valtiota
Suomalaista automaatio-osaamista eteenpäin potkiva Cristina Andersson on kritisoinut Suomen jälkeenjääneisyyttä robotisaatiossakin.
Onko kuluneen vuoden aikana tapahtunut jotain mistä olisit iloinen?
– Uudenkaupungin autotehtaalle hankittiin 300 uutta robottia tekemään Mersun hienoja katumaastureita. Autoon on lisätty älykkyyttä ja se lähentelee jo robottiautoa. Tämä on todella iloinen uutinen Suomelle. Mutta tämä on vain yksi piikki tuottavuustarkastelussa.
Mitä odotat seuraavaksi sillä rintamalla tapahtuvan? Mikä olisi sellainen panostus, että sinä olisit tyytyväinen?
– Tekesin rahoitusmalli ei ole riittävä. Kehitystyöhön täytyy saada valtiolta rahaa. On ideoita, osaajia ja tekijöitä. Muut valtiot kyllä tukevat automaatiota ja robotisaatiota. Valtioneuvoston periaatepäätöksen robotiikan edistämisestä täytyy tuoda jotain mukanaan.
Hän uskoo valtiovallan olevan aidosti kiinnostunut aihepiiristä.
– Mutta kun kilpailukykyneuvotteluissakin haettiin vain viiden prosentin loikkaa, roboteilla saadaan jo 30 prosentin tuottavuusloikkia.
Yrittäjänä toimiva Andersson tulee SuomiAreena-tapahtumaan paitsi Laiv@lavan RoboSteam-ohjelmiston tuottajana, myös keskustelijana. Torstaisessa keskustelutilaisuudessa hän haluaa nostaa esiin teknologian työpaikkojen luojana – ne työt eivät vain ole samoja kuin tänään.
– Itse uskon ihmisen keksimiskykyyn. Mutta työpaikat eivät vaan synny siten, että pohditaan, mitä työpaikkoja robotit vievät pois.
Cristina Andersson myöntää, että esimerkiksi korealaisten ja japanilaisten insinöörien tulo Suomeen hämmentäisi ajatusmalleja ja toisi kotimaiseen osaamisvajeeseen täyttöä ja ideoita. Tähän mennessä kotimaassa ei ole tapahtunut riittävästi.
– Olin hiljan Ruotsissa ABB:n tilaisuudessa, jossa puolalaiset hehkuttivat oman maansa robotiikan edistysaskeleista. Siinä mielessä suomalaisittain tilanne on aika ikävä.
– En sano, etteikö meillä ole tapahtunut mitään, hän tarkentaa.
Hän muistaa tilanteen vuodelta 2012, jolloin hän tutki ja teki kirjaa aihepiiristä. Se sytytti hänet aihepiiriin. EU, USA ja Kaukoitä tekivät töitä robotiikan ympärillä, eikä Suomessa puhuttu mitään. Andersson sanoo ryhtyneensä nukkuvan valtion herättäjäksi.
Autotehtaan robotit nekin ovat ruotsalaisvalmisteisia. Suomalaisten tulisi siirtyä pohtimaan raskaan sarjan robotiikkaa, koska Anderssonin mielestä olemme liiaksi juuttuneen vain digitalisaatioon. Digitaalinen tieto tulisi muuttaa teoiksi robotiikan avulla.
Cristina Andersson kasvatustieteitä lukeneena pohtii robottia ihmisen kannalta. Yhtälössä ihminen tekee yhteistyötä teknologian kanssa, luovasti.
– Haluaisin, että kaikki opiskelisivat taideaineita, hän heittää luovuusaiheesta laajemmin.
Hän kysyy, eikö esimerkiksi sodankäyntiin kehiteltyjä robotteja voisi hyödyntää pakolaisleireillä hyvän tekemiseen. Hän jää pohtimaan, millainen sielunmaisema koneeseen todellakin on soveliasta ladata.
Laiv@lavalla torstaina 14.7. klo 10–17 kaiken ohjelman ohessa yleisö saa kysyä robottien myyjiltä ja käyttäjiltä, halaavaa robottiakin voi kokeilla. Näytteillä on upouusia teollisuuteen sopivia kädellisiä Baxtereitä robottiautosta puhumattakaan.
– Sosiaalinen Zora vetää jumppatuokioita, Andersson huomauttaa.
Cristina Andersson itse käyttää ”siviilissä” vain robottiautoa arjen apuvälineenä. Alan tekniikan hinnat ovat laskussa. Työnsä puolesta hän tilasi hiljan uuden tera-piarobotin, joka maksoi 5 000 euroa. Toinen versio maksoi reilusti alle 100 euroa. Molempia voi hyödyntää hoivatyössä. Uusi yrityksille sopiva kaksikätinen teollisuusrobotti maksaa noin 50 000 euroa.
– Näin itse, kun sellainen kokosi moottorisahaa.
Hän pohtii, että ihmisten pitää saada konkreettinen kosketus robotteihin, jotta suhde paranisi tulevaisuuden käyttöesineisiin.
– Olen huomannut, että ne, jotka eivät ole ennen nähneet tai kuulleet roboteista, ovat tosi epäileviä.
INFO
Baxter-robotit kuuluvat kädellisiin uusiin osaajiin.
RoboSteam-tapahtumapäivä 14.7. klo 10–17 Laiv@lava Gallen-Kallelankatu
tuottajana yrittäjä Cristina Andersson, Develor Productions
-Andersson toimii Robotics Finlandissa kuraattorina. On myös keinoälyä ja robotiikkaa edistävän yhdistyksen Airo Islandin hallituksen jäsen sekä tietokirjailija
RoboSteam esittelee modernia robotiikkaa ja sen mahdollisuuksia laajalla rintamalla.
Päivän vieraina yritysmaailman ja hoiva-alan edustajien lisäksi muun muassa meppi Henna Virkkunen ja kansanedustaja Jyrki Kasvi.
Suomalaisen automaation ja robotisaation vetovastuussa on nykyisin Airo Island ry: mukana Porissa toiminnanjohtaja Nicholas Andersson.