Siru-koira haistaa verensokeriarvot
Luvialainen Kati Haula nappaa jääkaapista sideharson palan, johon on hierottu hänen diabetesta sairastavan poikansa Jessen hajua, silloin kun verensokeriarvot ovat 4.1 tai sen alle. Sitten Kati piilottaa sideharson palasen 13-vuotiaan Jessen pulttuun. Hypokoiraksi opiskeleva sekaroituinen Siru saa vainun ja pinkaisee emäntänsä luo. Se koskettaa Katin polvea kuonollaan merkiksi, että pojan verensokeri on liian alhainen. Sen jälkeen Siru hakee vielä pussin Siripiriä, jolla Jesse saa verensokerinsa nopeasti taas ylös.
Eläinfysioterapeutin opinnot syksyllä aloittava Kati tietää, että ollakseen onnellinen, koira tarvitsee tehtävän. Kun Downin syndroomaa sairastavalla Jessellä puhkesi viime syksynä 1. tyypin diabetes, Kati päätti, että verensokerin tarkkailusta tulisi Sirun tehtävä.
3-vuotiaan Sirun koulutus aloitettiin tammikuussa. Ensi vuoden helmikuussa viimeisen kokeen läpäistyään Sirua saa alkaa kutsua Satakunnan ensimmäiseksi hypokoiraksi. Taitoa testataan jatkossa suorittamalla koe kahden vuoden välein.
– Haastavinta koulutuksessa on ollut Kiva Koirakansalainen -testi, josta piti päästä läpi koulutuksen aikana. Avustajakoiran käytöksen täytyy olla kaikin puolin moitteetonta, että sen voi viedä mukanaan kaikkialle, esimerkiksi kauppaan. Avustajakoira ei saa alkaa rähisemään vastaan tulevan koiran kanssa, vaan sen pitää jatkaa matkaa reagoimatta lajitoveriin. Se, että koira oppii rauhoittumaan, on pohja kaikelle koulutukselle, Kati kertoo.
Kotitreenien lisäksi Kati ja Siru ajelevat kerran kuukaudessa kolmen tunnin matkan Karjaalle hypokoirakoulutukseen.
– Koiraa koulutetaan palkitsemalla. Matalasta verensokerista ilmoitettuaan se saa hyperpalkkion, eli esimerkiksi kinkun siivun. Hyvä hypokoira oppii ilmoittamaan myös liian korkeasta verensokerista antamalla erilaisen merkin.
Valmiiksi koulutetun hypokoiran tai avustajakoiran hinta voi kivuta jopa yli 10 000 euroon. Kati halusi kouluttaa koiransa itse. Hän kummastelee, että Suomessa avustajakoiran hankitaan saa tukea vain, jos on liikuntarajoitteinen. Esimerkiksi monelle kehitysvammaiselle avustajakoirasta olisi paljon hyötyä. Siru tuo Jesselle turvallisuuden tunnetta niin, että ennen diabeteksen puhkeamista poika uskalsi olla kotona kaksin koiran kanssa esimerkiksi äidin kauppareissun ajan. Sirun kanssa leikkiminen auttaa Jesseä myös ulos lähtemisessä ja muissa siirtymävaiheissa, jotka ovat Jesselle monesti hankalia.
Toisin kuin avustajakoiraa, hypokoiraa ei voi vielä viedä mukanaan kaikkialle. Eduskuntaan on tehty lakialoite, että hypokoira luettaisiin avustajakoiriin, ja saisi olla jatkuvasti omistajansa vierellä. Sirukaan ei ole vielä päässyt harjoittelemaan tositilanteessa, sillä Jessen vererensokeri laskee useimmiten rasittavissa tilanteissa, kuten koulussa tai liikuntaa harrastaessa.
Kati suunnittelee, että kunhan Siru suorittaa koulutuksensa onnistuneesti, Jesselle hankitaan muutaman vuoden päästä oma avustajakoira. Kati aikoo kouluttaa Jessen koiran niin, että verensokerin tarkkailun lisäksi se osaa avata ovia ja hakea henkilökuntaa paikalle, mikäli Jesse aikuisena muuttaa esimerkiksi palvelutaloon.
INFO
-Hypokoira eli diabeteskoira pystyy hajuaistinsa avulla erottamaan verensokerinvaihtelut ihon tuoksun perusteella, jopa ennen kuin diabeetikko itse havaitsee matalan verensokerin oireita.
-Suomessa on 28 virallista hypokoiraa.
-Suomen ensimmäiset hypokoirat valmistuivat koulutuksestaan vuonna 2013.
-Hypokoira ry järjestää vuodessa yhden aikuisten koirien koulutuksen ja kaksi pentukoulutusta.
-www.hypokoira.fi
Pauliina Vilpakka