Raumalla rakennetaan Namibian tulevaisuutta
24 namibialaista nuorta opiskelee luokanopettajaksi Raumalla kotimaansa kustantamana.
Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikössä on käynnistynyt valtakunnallisesti uraauurtava hanke, kun 24 namibialaista nuorta opiskelee kotimaansa kustantamana luokanopettajaksi Suomessa. Ensimmäinen suomalainen koulutusvientinä toteutettava koulutus kestää kaikkineen kolme vuotta, joista kaksi ensimmäistä opiskellaan Raumalla ja kolmas Namibiassa.
– Nelson Mandela on sanonut, että koulutus on paras keino muuttaa maailmaa. Me viemme Raumalta hankkimamme tietämyksen ja opin kotiin ja autamme näin oman maamme tulevaisuuden rakentamista. Se antaa mahdollisuuden auttaa omaa rakasta maatamme, Raumalla järjestetyssä tervetuliaisjuhlassa opiskelijoiden puheenvuoron käyttänyt Elias Mbanze.
– Kiitos kauniille isänmaallemme siitä, että olemme saaneet mahdollisuuden opiskella maassa, jonka opetus on todistetusti maailman paras, jatkoi Mbanze.
Lämminhenkistä tervetuliaistilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan myös Namibian Suomen suurlähettiläs Bonny Haufiko, joka vakuutti nuorille opiskelijoille olevansa seuraavan kahden vuoden ajan näiden isä ja äiti.
– Opiskeluun vieraassa maassa liittyy paljon haasteita, mutta ne kaikki ovat voitettavissa. Muistakaa, että teidän ykkös-prioriteettinne on opiskelu, mutta älkää unohtako myöskään lepoa ja elämästä nauttimista. Kun ne asiat ovat balanssissa, on lopputulos hyvä, suurlähettiläs muistutti.
– Suomalaiset ovat erilaisia ihmisiä kuin namibialaiset. Paras keino oppia elämään suomalaisten kanssa ja ymmärtää heitä on mennä suomalaisten keskuuteen, hän neuvoi.
– Suomalaiset lähetyssaarnaajat opettivat aikanaan minun isoäitini lukemaan ja nyt he opettavat teitä opettamaan oman kansanne lapsia. Teidät on lähetetty tänne, jotta yhä useampi namibialainen saisi mahdollisuuden oppia, suurlähettiläs Haufiku tiivisti.
Oman puheenvuoronsa tilaisuudessa käytti myös Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen.
– Kaikkein tärkeintä koulutusta on alakoulussa annettava opetus. Se auttaa kansakuntaa menemään eteenpäin. Niin Suomenkin hyvinvointi on rakennettu. Meillä jokainen lapsi saa parhaan mahdollisen koulutuksen riippumatta siitä, mikä hänen taustansa on, rehtori painotti.
Rehtori Väänänen halusi muistaa opintonsa Raumalla aloittavia nuoria myös konkreettisella lahjalla – hän antoi jokaiselle parin pässinpökkimiä eli harmaita villasukkia. Omansa saivat myös suurlähettiläs Haufiku ja Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski.
– Tervetuloa Rauman asukkaiksi. Käyttäkää niitä lukuisia mahdollisuuksia, joita kaupunkimme tarjoaa. Te olette täällä yhdistämässä Rauman ja Namibian tulevaisuutta, Koski sanoi.
Tilaisuus päättyi Namibialaiset Suomessa -seuran puheenjohtaja Dora Puhakan tyhjentävään ”Survive in Finland” -pakettiin.
– Älkää pelätkö ottaa yhteyttä suomalaisiin, oppikaa toisiltanne. Älkää unohtako omaa kulttuurianne, mutta oppikaa uudesta kulttuurista. Oppikaa suomalainen aikakäsitys ja opetelkaa juomaan kahvia, sitä taitoa Suomessa tarvitaan.
– Vappu ja juhannus ovat hetkiä, jolloin voitte olla omana itsenänne, olla namibialaisia, olla normaaleja. Silloin hiljaiset suomalaisetkin osaavat pitää hauskaa, neuvoi Puhakka nuoria maanmiehiään ja -naisiaan.
ASKO TANHUANPÄÄ