Pääkirjoitus: Perussuomalaiset hakevat Porista vauhtia
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä piti Porissa maanantaina ja tiistaina kokoustaan. Eduskuntaryhmät kokoustavat kerran vuodessa aina jossakin päin Suomea ja kokouksen pitopaikalla on aina myös jokin poliittinen tarkoitus. Kun Perussuomalaiset kokoustavat Porissa, on tähtäin jo ensi kevään kuntavaaleissa. Porissa Perussuomalaisilla on mitä puolustaa.
Kevään 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset olivat Satakunnan vaalipiirin suurin puolue. Ääniä puolue sai yli 30 000. Myös Porissa Perussuomalaiset olivat suurin, kun ääniä tuli yli 12 000. Perussuomalaisten nousu sekä Satakunnan että Porin suurimmaksi puolueeksi oli kova paikka erityisesti Sdp:lle, joka on perinteisesti tätä paikkaa pitänyt. Perussuomalaiset saivat oppositiossa ollessaan hyödynnettyä taitavasti erityisesti vasemmiston äänestäjien tyytymättömyyttä. Se satoi puolueen laariin ja oli muilta pois.
Eduskuntavaalien vaalivoitto vei Soinin joukot hallitukseen ja hallitusvastuuseen. Se on näkynyt myös puolueen kannatusluvuissa. Kun vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten kannatus oli koko maassa 17,7 prosenttia, niin tämän vuoden heinäkuussa Yle mittasi Perussuomalaisille enää 7,6 prosentin kannatuksen. Hallituskyyti on ollut puolueelle kylmää ja äänestäjän ikuiseen kannatukseen ei ole voinut luottaa.
Vaikka puolueen ja eduskuntaryhmän sisällä on varmasti kovia paineita alenevan kannatuksen vuoksi, niin Perussuomalaisten hallitus- ja eduskuntatyötä ovat leimanneet ihmeellinen tyyneys. Sitä on päivitelty. Monessa muussa puolueessa olisi jo vaadittu puheenjohtajan vaihtoa tai yksittäiset kansanedustajat olisivat alkaneet sooloilla.
Puheenjohtajan vaihtoa on sen sijaan puuhattu kahdessa muussa puolueessa, kokoomuksessa ja Sdp:ssä. Kun kokoomus vaihtoi kesäkuun puoluekokouksessa Alexander Stubbin Petteri Orpoon, oli puolueen kannatus Ylen kesäkuisessa kannatusmittauksessa 18,6 prosenttia. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa se oli ollut vähemmän eli 18,2 prosenttia. Silti Stubb sai mennä.
Puheenjohtajan vaihdosta keskustellaan myös Sdp:ssä. Vaikka puheenjohtaja Antti Rinne viime viikonlopun puolueristeilyllä asetti Sdp:n tavoitteeksi olla kuntavaaleissa maan suurin puolue, niin puheenjohtajan vaihtopuheet jatkuvat kulissien takana. Rinne on luvannut kertoa omista jatkohaluistaan marraskuussa. Puheenjohtajan Sdp valitsee helmikuun puoluekokouksessa. Yhtenä syynä puheenjohtajan vaihtohaluihin on Sdp:ssä on se, ettei puolue ole lihonut oppositiossa riittävästi. Sdp:n kannatus on Ylen mittauksissa nyt 18,9 prosenttia ja se on keskustan jälkeen maan toiseksi suurin puolue. Viime eduskuntavaaleissa kannatus oli 16,5 prosenttia ja sillä tuli vaalien neljäs sija.
Jossain vaiheessa perussuomalaisten kannatuspaineet alkavat näkyä ulospäin. Moni politiikkaa seuraava uskoo, että se aika on lähellä. Satakunnassa on arvailtu, että tästä saatiin Porissa jo esimakua elokuun alussa, kun Perussuomalaiset kertoivat kyllästyneensä kokoomusjohtoiseen menoon karhukaupungissa. Perussuomalaisten valtuustoryhmää vetävä Tommi Salokangas peräänkuuluttikin jo muiden puolueiden yhteistyörinkiä, jotta nykymeno saadaan kuriin.