Quantcast
Channel: Satakunnan Viikko
Viewing all articles
Browse latest Browse all 516

Raumalla vahva usko tulevaisuuteen

$
0
0
Tuntematon

Raumalla vahva usko tulevaisuuteen

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Marko Mikkola on syntyjään satakuntalainen, Eurajoen poikia, mutta työkokemusta miehellä on myös kotimaakuntansa ulkopuolelta. Ennen nykyistä tehtäväänsä Mikkola työskenteli Lapissa, Enontekiön kunnallisen kehitysyhtiön johdossa. Lapista mukaan tarttui myös elämänohjeita, jotka eivät välttämättä istu yhteen perisatakuntalaiseksi väitetyn luonteenpiirteen eli kateuden kanssa.
– Lapissa oli tapana sanoa, ettei omaan nuotioon kuseminen vie asioita eteenpäin. Raumalla olen ilokseni huomannut, että täällä sitä ei tehdä, vaan ihmiset osaavat puhaltaa yhteen hiileen. Tästä syystä Rauman taloudessa on nyt positiivinen vire, rohkeat panostukset ja omiin vahvuuksiin keskittyminen tuovat myös tulosta, Mikkola tiivistää.

– Viime aikoina julkisuuteen tulleiden investointien osuminen Raumalle kuvastaa tarpeen lisäksi yritysten uskoa tulevaisuuteen ja eri tekijöiden positiiviseen yhteissummaan. Sekä teollisuudella että Rauman satamalla on tarve uudistaa ja uudistua, jotta ne pysyisivät kansainvälisessä kilpailussa mukana, selvittää Mikkola.
Niin Lakarin teollisuusalueen kuin Rauman telakankin kehittämisessä vahvasti mukana ollut yrittäjä Ari Salmi yhtyy Marko Mikkolan näkemykseen siitä, että eteenpäin päästään vain hyvällä yhteistyöllä.
– Yhtenäinen ja sopuisa esiintyminen ulospäin on myös äärimmäisen tärkeää. Mahdollinen likapyykki pitää pestä kotona, eikä julkisuudessa. Riitaisen porukan hankkeet eivät menesty kovassa kilpailussa. Tämä on Raumalla ymmärretty suhteellisen hyvin, Salmi korostaa.

Miljoonaluokan investointeja Raumalle on tekemässä muun muassa HKScan, joka valitsi Lakarin teollisuusalueen uuden broileritehtaansa paikaksi. Ensi vuonna valmistuvan tuotantolaitoksen hinta on noin 80 miljoonaa euroa. Rolls Royce on puolestaan ilmoittanut panostavansa lähes 60 miljoonaa Rauman yksikköönsä ja isoja investointeja ollaan tekemässä myös satamassa.
– Kun saadaan yritykset uskomaan itseensä, investointeja kyllä syntyy. Yritykset ovat valmiita tekemään suuriakin investointeja, kunhan niille annetaan siihen mahdollisuus ja kunnat luovat hyvät puitteet, sanoi Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski taannoin Yleisradion haastattelussa.

Uudestakaupungista tulleen kaupunginjohtajan panos nousi esiin useamman kerran, kun Satakunnan Viikko tiedusteli paikallisilta päättäjiltä syitä Rauman talouden positiiviseen vireeseen. Häntä kiittelevät niin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Marva, Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Kari Wendelin kuin kauppakamarin puheenjohtaja Kari Pasanen.
– Kari Koski on tuonut Raumalle hyvää ja dynaamista elinkeinopolitiikan osaamista ja vahvistanut samalla jo ennestäänkin vahvaa ja ammattitaitoista virkamieskuntaamme. Poliitikoille annan myös tunnustusta. Kun Rauman tilanne synkkeni STX:n lähdön ja yhden paperikoneen sulkemisen myötä, niin silloin meillä käärittiin hihat ja ryhdyttiin hommiin. Yksimielisesti teimme päätöksen telakan alueen ostamisesta. Päämäärä oli niin oikeistossa kuin vasemmistossakin sama, painottaa Marva.
– Kaupunginjohtajalla on ollut suuri panos asioiden eteenpäin viejänä kaupungin organisaatiossa samoin kuin ulkoisissa suhteissa, näkee puolestaan Wendelin.
– STX:n päätös lopettaa Rauman telakka johti siihen, että Raumasta tuli äkillisen rakennemuutoksen alue, jolloin saatiin tukea mm. erilaisiin työllistämistoimiin ja helpotuksia investointitukiin. Kaupungin panos telakka-alueen hankkimisessa oli ensiarvoisen tärkeä. Potkurilaitevalmistajat saivat myös samalla kaipaamaansa lisätilaa, yrittäjäjärjestön puheenjohtaja jatkaa.
– Rauman kaupungin johdolla on aktiivinen halu ja ote elinkeinoasioissa. Kaupunginjohtaja Kosken tuoma muutos ja panos on ollut merkittävä siinä, miten nykyisin toimitaan. Nyt asioihin tartutaan, toiminnassa on aktiivisuutta ja dynaamisuus, palveluasenne on kohdallaan, Kari Pasanen sanoo.

Pasanen kuitenkin muistuttaa, että investoinnit ovat aina kovan työn takana, ne saattavat vaatia useammankin vuoden toteutuakseen.
– Raumalla on vahva teollinen pohja, mutta kansainväliset investoinnit ovat aina kovan työn takana. Jokainen tapaus on erilainen ja vaatii omat valmistelunsa. Niihin on pysyttävä kaikilta osilta vastaamaan niin julkiselta taholta kuin muiden yhteistyötahojen suuntaankin. Kysymys on sinnikkäästä, tulevaisuuteen katsovasta työstä.
Logistikas-konsernia johtava Ari Salmi on tullut henkilökohtaisesti huomaamaan, että uutta ei todellakaan luoda päivässä.
– Lakarin alueen kaavoitus ja maanrakentaminen kesti kuusi vuotta ja vasta sen jälkeen yritykset pääsivät alueelle. Telakalla vastaava prosessi alueen hankkimisen suunnittelusta ensimmäiseen uudislaivatilaukseen vei kolme vuotta. Vakavat teolliset hankkeet vaativat toteutuakseen pitkäjännitteisyyttä, tietää Salmi.

Yksi Raumalle vahvasti investoineista paikallisista yrityksistä on Rauman RS-Rakennus, joka ilmoitti juuri käynnistävänsä työt niin sanotun puhelinlaitoksen korttelissa. Aivan kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevalle alueelle on kaavoitettu yhteensä viisi uutta kerrostaloa.
– Raumalla on tällä hetkellä positiivinen ja suoraviivainen henki, joka kannustaa investoimaan kaupunkiin. Pienempienkin yritysten ääntä kuunnellaan nyt paljon herkemmällä korvalla kuin takavuosina. Kaavoituksesta on lähtenyt sitä haitannutta tahmeutta, joskin parantamisen varaa olisi vieläkin, RS-Rakennuksen tekninen johtaja Antti Simula sanoo.
– Raumalaisen uuden ajattelun ilmentymäksi sopii Riku Räsänen, jolta eivät ideat lopu. Hän tuo esiin toinen toistaan ihmeellisimpiä ideoita ja kaiken lisäksi vielä toteuttaa ne. Rikun into tarttuu ja luo muihinkin hyvää tekemisen fiilistä, Rauman kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajanakin istuva yrittäjä kiittelee.

Asko Tanhuanpää

Tuntematon

Viewing all articles
Browse latest Browse all 516

Trending Articles